Η κεντρική τράπεζα της χώρας έθεσε σε αναμονή το πιλοτικό πρόγραμμα CBDC, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση και κατανόηση της αγοράς.
BoJ επανεξετάζει το CBDC
Πίσω στο 2021, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ήταν μία από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που έπαιζε με την ιδέα να αξιοποιήσει το κίνημα των ψηφιακών νομισμάτων και να λανσάρει το δικό της Κεντρικό Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) με βάση το γεν. Το σχέδιο είχε προχωρήσει αρκετά ώστε η δεύτερη δοκιμαστική φάση του επρόκειτο να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, το τοπίο έχει αλλάξει από πέρυσι, και ο κλάδος πέρασε με δυσκολία από μια bear market για να παγώσει σε έναν χειμώνα κρυπτογράφησης. Ως αποτέλεσμα, πολλά ιδρύματα αποσύρονται από τα έργα και τις δεσμεύσεις τους στον τομέα της κρυπτογράφησης, και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι ένα από αυτά. Οι αρχές είναι δεν είναι τόσο ευνοϊκές προς τον χώρο της κρυπτογράφησης πλέον. Η BoJ υποστήριξε ότι οι Ιάπωνες πολίτες έχουν ήδη βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για ψηφιακές πληρωμές και ως εκ τούτου πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της για το ψηφιακό γεν.
Οι προϋπάρχουσες υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών αποτελούν πρόκληση
Τραπεζικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι λόγω της ύπαρξης και της ευρείας χρήσης πολλών χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας υπηρεσιών διαδικτυακής τραπεζικής και ψηφιακών εργαλείων πληρωμών, οι Ιάπωνες πολίτες απλά δεν χρειάζονται ένα CBDC. Επιπλέον, οι τρέχουσες υπηρεσίες πληρωμών έχουν διάφορες συμφωνίες και δεσμεύσεις με εμπορικά σήματα, που τους επιτρέπουν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες. Οι χρήστες μπορούν όχι μόνο να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να πραγματοποιούν πληρωμές και να μεταφέρουν χρήματα, αλλά και να κερδίζουν πόντους πληρωμής, οι οποίοι μπορούν αργότερα να χρησιμοποιηθούν σε αγορές ή εξαργύρωση διακανονισμών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιαπωνίας, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτό το επίπεδο των συστημάτων παροχών. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα CBDC δεν θα λάβει την αρχική δυναμική που απαιτείται για να προσφέρει το πλήρες φάσμα των παροχών που συνεπάγονται τα κρυπτονομίσματα.
Το πρόβλημα της Ιαπωνίας με το “Cash Hoarding
Ένα άλλο εμπόδιο για το πρόγραμμα ψηφιακού γεν είναι το υψηλό ποσοστό έκδοσης μετρητών της χώρας. Με το 20% του ονομαστικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιαπωνίας να επενδύεται στην έκδοση μετρητών, το ηλικιωμένο δημογραφικό κοινό της Ιαπωνίας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μετρητά. Με το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων πολιτών στον κόσμο (περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας είναι ηλικίας άνω των 65 ετών), η συνολική εξάρτηση της χώρας από τα μετρητά εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλή. Επιπλέον, το μακροχρόνιο χαμηλό επιτόκιο καταθέσεων λιανικής της Ιαπωνίας (μόλις 0,001 από το 2017) ενισχύει το ήδη υψηλό ποσοστό κυκλοφορίας μετρητών. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες εξακολουθούν να επιλέγουν να διατηρούν μετρητά αντί να τα καταθέτουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οδηγώντας σε μια αυξανόμενη τάση συσσώρευσης μετρητών.
Αποποίηση ευθυνών: Αυτό το άρθρο παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν προσφέρεται ούτε προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως νομική, φορολογική, επενδυτική, χρηματοοικονομική ή άλλη συμβουλή.