Bitcoin (BTC): Τιμή, Τι είναι, Ιστορία, Πώς να αγοράσεις και Νέα


Η τρέχουσα τιμή του Bitcoin είναι €34,826.32 με κεφαλαιοποίηση αγοράς €681,937,227,042.71. Η τιμή του είναι 3.37% up τις τελευταίες 24 ώρες.


Buy / Sell Bitcoin
 • bitcoin
  Bitcoin (BTC)
 • Live Price
  €34,826.32
 • 24h %
  3.37%
 • Market Cap
  €681,937,227,042.71
 • Volume
  €21,750,633,462.47
 • Rank
  1

Υπολογιστής Crypto

Διάγραμμα τιμών


Loading Data
Please wait, we are loading chart data

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Bitcoin

Αν θέλετε να μάθετε πού να αγοράσετε το Bitcoin, τα κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για τη διαπραγμάτευση μετοχών Bitcoin είναι σήμερα τα Binance, Huobi Global, FTX και CoinTiger. Μπορείτε να βρείτε και άλλα που παρατίθενται στη σελίδα μας για τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης.

Τι είναι το Bitcoin (BTC);

Το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα που παρουσιάστηκε το 2008 σε μια λευκή βίβλο από ένα άτομο (ή μια ομάδα ατόμων) που ενεργούσε με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009.

Το Bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα peer-to-peer, όπου όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μεταξύ ισότιμων και ανεξάρτητων συμμετεχόντων, χωρίς την ανάγκη εξουσιοδότησης ή διευκόλυνσης από κάποιον ενδιάμεσο. Το Bitcoin δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τα λόγια του Nakamoto, έτσι ώστε "οι ηλεκτρονικές πληρωμές να μπορούν να αποστέλλονται απευθείας από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα".

Έννοιες παρόμοιες με ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα προηγούνται του BTC, αλλά το Bitcoin έχει τη διάκριση να είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που τέθηκε σε χρήση.

Ποιοι είναι οι ιδρυτές του Bitcoin;

Ο δημιουργός του Bitcoin είναι γνωστός με το ψευδώνυμο "Satoshi Nakamoto". Η πραγματική ταυτότητα του ατόμου (ή της οργάνωσης) που κρύβεται πίσω από αυτό το όνομα παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.

Στις 31 Οκτωβρίου 2008, ο κ. Nakamoto δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο του Bitcoin, η οποία περιγράφει λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα διαδικτυακό νόμισμα peer-to-peer. Προτείνει τη χρήση ενός βιβλίου συναλλαγών ομαδοποιημένων σε παρτίδες (τα λεγόμενα "μπλοκ") και ασφαλισμένων με κρυπτογραφικούς αλγορίθμους. Αυτό το σύστημα θα ονομαζόταν αργότερα "blockchain".

Δύο μήνες αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου 2009, ο κ. Nakamoto εξόρυξε το πρώτο μπλοκ του δικτύου Bitcoin, το λεγόμενο genesis block. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Παρόλο που ο Nakamoto είναι ο πραγματικός δημιουργός του Bitcoin και ο συγγραφέας της πρώτης εφαρμογής του, πολλοί άνθρωποι συνέβαλαν στη συνέχεια στη βελτίωση του λογισμικού αυτού του κρυπτονομίσματος, διορθώνοντας τρωτά σημεία και προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά.

Ο πηγαίος κώδικας του Bitcoin στο GitHub απαριθμεί περισσότερους από 750 συνεισφέροντες, με τους Wladimir J. van der Laan, Marco Falke, Pieter Wuille, Gavin Andresen και Jonas Schnelli να είναι οι πιο σημαντικοί.

Τι κάνει το Bitcoin μοναδικό;

Το κύριο πλεονέκτημα του Bitcoin είναι ότι ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα που κυκλοφόρησε στην αγορά.

Έχει διαμορφώσει μια παγκόσμια κοινότητα, έχει δημιουργήσει μια νέα βιομηχανία με πολλά εκατομμύρια ενθουσιώδεις χρήστες που δημιουργούν, εμπορεύονται, χρησιμοποιούν και επενδύουν σε Bitcoins και άλλα κρυπτονομίσματα σε καθημερινή βάση. Η εμφάνιση αυτού του πρώτου κρυπτονομίσματος δημιούργησε μια εννοιολογική και τεχνολογική βάση που τελικά ενέπνευσε την ανάπτυξη χιλιάδων ανταγωνιστικών έργων.

Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων - που σήμερα εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια - βασίζεται στο ιδεώδες του Bitcoin: χρήματα που μπορούν να αποστέλλονται και να λαμβάνονται από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από μεσάζοντες, όπως τράπεζες ή εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Χάρη στον πρωτοποριακό της χαρακτήρα, η BTC παραμένει στην κορυφή αυτής της δυναμικής αγοράς μετά από περισσότερο από μια δεκαετία ύπαρξης. Ακόμα και μετά την απώλεια της προηγουμένως αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας του, παραμένει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, με κεφαλαιοποίηση αγοράς που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2020, κυρίως λόγω της πανταχού παρουσίας πλατφορμών που προσφέρουν πραγματικές περιπτώσεις χρήσης BTC: πορτοφόλια, πλατφόρμες ανταλλαγής, υπηρεσίες πληρωμών, διαδικτυακά παιχνίδια και πολλά άλλα.

Πόσα Bitcoins κυκλοφορούν;

Η συνολική προσφορά Bitcoins περιορίζεται από το λογισμικό του και δεν θα ξεπεράσει ποτέ τα 21.000.000 μάρκες. Τα νέα token δημιουργούνται κατά τη διαδικασία "εξόρυξης": καθώς οι συναλλαγές μεταδίδονται μέσω του δικτύου, συλλέγονται από τους ανθρακωρύχους και συγκεντρώνονται σε "μπλοκ", τα οποία με τη σειρά τους προστατεύονται από πολύπλοκους κρυπτογραφικούς υπολογισμούς.

Ως αποζημίωση για τη χρήση των υπολογιστικών τους πόρων, οι ανθρακωρύχοι λαμβάνουν ανταμοιβές για κάθε μπλοκ που προστίθεται στην αλυσίδα μπλοκ. Κατά την έναρξη του Bitcoin, η ανταμοιβή ήταν 50 bitcoins ανά μπλοκ: ο αριθμός αυτός "μειώνεται στο μισό" κάθε 210.000 μπλοκ που εξορύσσονται, πράγμα που διαρκεί κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια. Το 2020, η ανταμοιβή του μπλοκ έχει ήδη μειωθεί τρεις φορές στο μισό και τώρα ανέρχεται σε 6,25 BTC.

Το Bitcoin δεν είχε προ-εκμεταλλευτεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξορύχθηκαν και/ή διανεμήθηκαν κουπόνια στους ιδρυτές πριν από τη δημόσια κυκλοφορία του. Ωστόσο, κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης της BTC, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ανθρακωρύχων ήταν σχετικά χαμηλός. Επέτρεψε στους πρώτους συμμετέχοντες στο δίκτυο να συσσωρεύσουν μεγάλες ποσότητες κουπονιών εκτελώντας τυπική εξόρυξη: μόνο ο Satoshi Nakamoto πιστεύεται ότι κατέχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο Bitcoins.

Πώς είναι ασφαλές το δίκτυο Bitcoin;

Το Bitcoin διασφαλίζεται από τον αλγόριθμο SHA-256, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια αλγορίθμων κατακερματισμού SHA-2, που χρησιμοποιείται επίσης από το Bitcoin Cash (BCH) και άλλα κρυπτονομίσματα.

Πού μπορώ να αγοράσω Bitcoin (BTC);

Το Bitcoin είναι, από πολλές απόψεις, σχεδόν συνώνυμο του κρυπτονομίσματος- μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί σε όλες τις πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, έναντι νομισμάτων fiat ή άλλων κρυπτονομισμάτων. Αυτές οι ανταλλαγές περιλαμβάνουν:

Αν είστε νέοι στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιήστε τον εύχρηστο οδηγό του CoinMarketCap για την αγορά Bitcoin.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα πορτοφόλι Bitcoin

Υπάρχουν πολλοί τύποι πορτοφολιών Bitcoin - διαδίκτυο, επιφάνεια εργασίας, χαρτί, για να αναφέρουμε μερικά - ποιος τύπος πορτοφολιού είναι ο κατάλληλος για εσάς;

Στην προηγούμενη ενότητα, είδαμε τι είναι τα πορτοφόλια Bitcoin και πώς διαφέρουν από τους παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιείτε για να χρησιμοποιήσετε το νόμισμα fiat.

Στην επόμενη ενότητα, θα εξετάσουμε τους διαφορετικούς τύπους πορτοφολιών Bitcoin - λογισμικό, υλικό και χαρτί - και τον τρόπο χρήσης τους.

Εκτός από αυτούς τους τρεις κύριους τύπους, τα πορτοφόλια Bitcoin μπορούν να χρησιμοποιούν είτε τεχνολογία single είτε multi-sig. Υπάρχουν και άλλες μορφές αποθήκευσης, όπως "ζεστό" ή "κρύο": ένα "ζεστό" πορτοφόλι είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, ενώ ένα κρύο πορτοφόλι είναι εντελώς συνδεδεμένο.

Χαρτοφυλάκια λογισμικού

Τα χαρτοφυλάκια λογισμικού περιλαμβάνουν χαρτοφυλάκια web, desktop και mobile.

Διαδικτυακά χαρτοφυλάκια

Ένα διαδικτυακό πορτοφόλι επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με την αλυσίδα μπλοκ BTC από το περιβάλλον του προγράμματος περιήγησης και φιλοξενεί ιδιωτικά κλειδιά και άλλα διαπιστευτήρια σε έναν διαδικτυακό διακομιστή. Ένα διαδικτυακό πορτοφόλι είναι επομένως ένα ζεστό πορτοφόλι.

Πολλά διαδικτυακά πορτοφόλια φιλοξενούνται από τρίτους, όπως οι πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν τα κρυπτονομίσματά τους στην ίδια διεπαφή.

Η δημιουργία λογαριασμού χρήστη σε μια πλατφόρμα συναλλαγών συνήθως δημιουργεί αυτόματα ένα πορτοφόλι BTC και σε ορισμένες περιπτώσεις μια σειρά από πρόσθετα πορτοφόλια για κάθε κρυπτογραφικό νόμισμα που είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα.

Τα πλεονεκτήματα ενός πορτοφολιού που φιλοξενείται σε ένα ανταλλακτήριο είναι η προσβασιμότητα και η ενσωμάτωση με τη λειτουργία συναλλαγών του ανταλλακτηρίου.

Η δημιουργία λογαριασμού είναι παρόμοια με άλλες διαδικτυακές τοποθεσίες, αν και οι χρήστες θα πρέπει συνήθως να περάσουν από έναν έλεγχο Know Your Customer (KYC), ανεβάζοντας κάποια μορφή επίσημης ταυτότητας.

Ωστόσο, τα φιλοξενούμενα διαδικτυακά πορτοφόλια συνεπάγονται ότι τα κλειδιά των χρηστών διαχειρίζονται από τρίτους, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο -όπως hacks σε ανταλλακτήρια- ή σε απάτες.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε όλα τα εργαλεία ασφαλείας που παρέχονται από το ανταλλακτήριο ή τον πάροχο διαδικτυακού πορτοφολιού - συμπεριλαμβανομένων του ελέγχου ταυτότητας δύο ή πολλαπλών παραγόντων, της διαχείρισης της πρόσβασης στην ανάληψη ή άλλων εργαλείων κατά του φαινομένου του "ψαρέματος".

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των χρηστών που πρέπει να παραδώσουν τον έλεγχο των κλειδιών τους σε τρίτους, ορισμένα διαδικτυακά πορτοφόλια έχουν μεταβεί σε πορτοφόλια με πολλαπλά σήματα.

Πορτοφόλια Multisig

Η λέξη Multisig είναι η συντομογραφία της λέξης "multisignature" και αναφέρεται σε μια τεχνολογία ψηφιακής υπογραφής που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους χρήστες να υπογράφουν ψηφιακά μια συναλλαγή.

Ένα τυπικό πορτοφόλι Bitcoin, διαδικτυακό ή άλλο, χρησιμοποιεί τεχνολογία ενός κλειδιού, πράγμα που σημαίνει ότι για την πρόσβαση στα κεφάλαια απαιτείται ένα αντίστοιχο ιδιωτικό κλειδί.

Αντίθετα, ένα πορτοφόλι με πολλαπλό αναγνωριστικό διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε περισσότεροι από ένας χρήστες να πρέπει να πιστοποιούν τις συναλλαγές ή να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του πορτοφολιού.

Το multisig μετριάζει την ευπάθεια που συνδέεται με το ενιαίο κλειδί. Το multisig μπορεί επίσης να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν τα εταιρικά τους χαρτοφυλάκια ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως escrow.

Χαρτοφυλάκια γραφείου

Ένα πορτοφόλι επιφάνειας εργασίας διαφέρει από ένα πορτοφόλι διαδικτύου, καθώς βασίζεται σε λογισμικό που εκτελείται τοπικά σε έναν υπολογιστή. Τα επιτραπέζια πορτοφόλια προσφέρουν στους χρήστες πλήρη έλεγχο των κλειδιών τους, τα οποία αποθηκεύονται σε ένα αρχείο wallet.dat.

Για λόγους ασφαλείας, συνιστάται να προστατεύσετε αυτό το αρχείο με κωδικό πρόσβασης και να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι απαλλαγμένος από ιούς ή κακόβουλο λογισμικό προτού εγκαταστήσετε ένα πορτοφόλι επιφάνειας εργασίας.

Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο του αρχείου wallet.dat ή να εξαγάγετε τα κλειδιά ή τις "φράσεις εκκίνησης", τα οποία θα χρειαστούν για την ανάκτηση των κεφαλαίων σας, σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με τον υπολογιστή σας στο μέλλον.

Πορτοφόλια κινητών τηλεφώνων

Τα κινητά πορτοφόλια, όπως υποδηλώνει το όνομα, ξεκινούν από μια εφαρμογή smartphone που μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί ώστε να υποστηρίζει συναλλαγές Bitcoin μέσω κώδικα QR. Ορισμένα κινητά πορτοφόλια είναι στην πραγματικότητα η έκδοση "εφαρμογής" μιας πλατφόρμας ανταλλαγής και, ως εκ τούτου, συνδέονται με το ίδιο αναγνωριστικό, πορτοφόλι και λογαριασμό.

Όπως και τα πορτοφόλια ιστού και υπολογιστών, οι χρήστες πορτοφολιών κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι κακόβουλες εφαρμογές ή το κακόβουλο λογισμικό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να φροντίζουν για τη διαφύλαξη των ιδιωτικών κλειδιών τους ή των φράσεων ανάκτησης.

Πορτοφόλια υλικού

Όπως είδαμε, τα πορτοφόλια λογισμικού, αν και βολικά, μπορεί να είναι ευάλωτα σε κινδύνους ασφαλείας που σχετίζονται με τις διαδικτυακές υπηρεσίες ή τους κεντρικούς παρόχους τρίτων.

Για το λόγο αυτό, οι χρήστες που επιθυμούν να αποθηκεύουν τα κρυπτονομίσματά τους με ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα (HODLers) χρησιμοποιούν συχνότερα ένα πορτοφόλι υλικού - το οποίο επομένως είναι "κρύο", καθώς δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο - ως μια πιο ασφαλή εναλλακτική λύση.

Ένα πορτοφόλι υλικού ή φυσικό πορτοφόλι είναι μια μικρή συσκευή που χρησιμοποιεί μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών (RNG) για τη δημιουργία των δημόσιων και ιδιωτικών κλειδιών του πορτοφολιού.

Ένα πορτοφόλι υλικού συχνά επιτρέπει στους χρήστες να ορίσουν ένα PIN για την προστασία της συσκευής τους, καθώς και μια φράση ανάκτησης - που μερικές φορές ονομάζεται "μνημονικός σπόρος" - για την ανάκτηση των δεδομένων τους.

Αυτή η φράση αποτελείται συνήθως από 24 λέξεις που χρησιμεύουν ως εφεδρικό αντίγραφο των ιδιωτικών κλειδιών του πορτοφολιού υλικού.

Αν και τα φυσικά πορτοφόλια είναι λίγο πιο δύσκολα στη χρήση από τα αντίστοιχα λογισμικά, θεωρούνται ως η πιο ασφαλής μέθοδος αποθήκευσης των κρυπτονομισμάτων, καθώς είναι άτρωτα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και κακόβουλο λογισμικό υπολογιστών. Πολλά μοντέλα συνοδεύονται από λογισμικό επιφάνειας εργασίας που προσφέρει προσβάσιμο περιβάλλον εργασίας.

Ορισμένα πορτοφόλια υλικού μπορούν επίσης να συνδυαστούν με αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια ή διαδικτυακά πορτοφόλια, γεγονός που βοηθά τους χρήστες να ξεπεράσουν τις ανησυχίες σχετικά με την προσβασιμότητα και την έλλειψη ενσωμάτωσης με λειτουργίες συναλλαγών.

Χάρτινα πορτοφόλια

Το πορτοφόλι από χαρτί είναι μια άλλη μορφή ψυχρής αποθήκευσης. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα κομμάτι χαρτί με τη διεύθυνση του πορτοφολιού Bitcoin και το ιδιωτικό κλειδί τυπωμένα πάνω του, με τη μορφή κώδικα QR.

Αν και δεν παρουσιάζουν τους ίδιους κινδύνους με τα θερμά πορτοφόλια, τα χάρτινα πορτοφόλια έχουν σοβαρά μειονεκτήματα. Εκτός του ότι είναι υλικά εύθραυστα - όπως μπορείτε να φανταστείτε - περιορίζουν επίσης τους χρήστες, καθώς τους αναγκάζουν να μεταφέρουν όλα τα χρήματά τους ταυτόχρονα.

Για να ξοδέψουν μόνο ένα μέρος των χρημάτων σε ένα χάρτινο πορτοφόλι, οι χρήστες πρέπει πρώτα να μεταφέρουν ολόκληρο το υπόλοιπό τους σε άλλο τύπο πορτοφολιού (web, desktop ή hardware) και στη συνέχεια να ξοδέψουν από εκεί.

Επιπλέον, εάν οι χρήστες επιχειρήσουν να μεταφέρουν κάποια από τα διαθέσιμα κεφάλαια σε ένα χάρτινο πορτοφόλι σε άλλο πορτοφόλι, τα υπόλοιπα κεφάλαια θα σταλούν εξ ορισμού σε αυτό που ονομάζεται "διεύθυνση ανταλλαγής" στο πρωτόκολλο Bitcoin. Επομένως, δεν θα παραμείνουν στο αρχικό χάρτινο πορτοφόλι. Μια παρεξήγηση που μπορεί να προκαλέσει την απώλεια των χρημάτων των χρηστών, εάν δεν καθορίσουν ένα νέο χάρτινο πορτοφόλι για την "ανταλλαγή".

Πώς να δημιουργήσετε μια διεύθυνση Bitcoin

Ακριβώς όπως μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διασφαλίζει ότι τα μηνύματά σας αποστέλλονται στο σωστό άτομο, μια διεύθυνση Bitcoin διασφαλίζει ότι τα κρυπτονομίσματά σας αποστέλλονται με ασφάλεια.

Λοιπόν: αποφασίσατε να αγοράσετε Bitcoin. Αλλά περιμένετε! Τι είναι όλη αυτή η συζήτηση για μια διεύθυνση Bitcoin; Χρειαζόμαστε ιδιωτικό κλειδί; Πού ταιριάζει ένα πορτοφόλι Bitcoin σε όλα αυτά; Ακολουθεί ο πλήρης (αλλά απλός) οδηγός μας για τη δημιουργία μιας κρυπτογραφικής διεύθυνσης.

Τι είναι μια διεύθυνση Bitcoin;

Ακριβώς όπως μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διασφαλίζει ότι τα μηνύματά σας αποστέλλονται στο σωστό άτομο, μια διεύθυνση Bitcoin είναι απαραίτητη για να ταξιδέψουν τα κρυπτονομίσματά σας μέσω της αλυσίδας μπλοκ στον παραλήπτη με ασφάλεια.

Το δημόσιο κλειδί είναι ένα κομμάτι κρυπτογραφικού κώδικα που σας επιτρέπει να στέλνετε και να λαμβάνετε BTC. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει τη μορφή κώδικα QR.

Να είστε σίγουροι ότι δεν χρειάζεστε διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το δίκτυο Bitcoin. Οι περισσότερες πλατφόρμες ανταλλαγής και τα πορτοφόλια θα δημιουργήσουν μια διεύθυνση για εσάς μόλις αγοράσετε Bitcoin.

Πώς λειτουργεί η δημιουργία διευθύνσεων;

Το πιο τρομακτικό πράγμα σχετικά με μια διεύθυνση είναι το μήκος της: μεταξύ 26 και 35 αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Μια διεύθυνση BTC αρχίζει με "1", "3" ή "bc1".

Οι συναλλαγές Bitcoin δεν μπορούν να ανατραπούν ή να επιστραφούν, όπως ακριβώς και οι τραπεζικές μεταφορές. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγξετε τη μορφή της διεύθυνσης πριν στείλετε τα χρήματά σας.

Εάν η πληρωμή σας σε Bitcoin σταλεί σε λάθος πορτοφόλι, μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα στην προσπάθειά σας να πάρετε πίσω τα χρήματά σας.

Πού μπορώ να αποθηκεύσω μια διεύθυνση Bitcoin;

Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε τα δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά σας: υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την προστασία των Bitcoins σας από κακόβουλα άτομα.

Πλατφόρμες ανταλλαγής BTC: πλατφόρμες όπως η Coinbase και η Binance προσφέρουν παρόμοια εμπειρία χρήσης με την είσοδο στο PayPal ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Αυτά τα κινητά πορτοφόλια είναι διαθέσιμα σε Android και iOS. Παρέχουν πλήρες ιστορικό συναλλαγών. Το καλύτερο από όλα είναι ότι οι κωδικοί πρόσβασης και ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων διατηρούν τον λογαριασμό σας ασφαλή.

Φυσικά πορτοφόλια: Ένα από τα μειονεκτήματα ενός διαδικτυακού πορτοφολιού blockchain είναι ο κίνδυνος κλοπής των BTC σας, εάν φυλάσσονται σε ένα λεγόμενο "ζεστό πορτοφόλι", συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Ένα φυσικό πορτοφόλι σημαίνει κρυπτογράφηση και αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σας σε μια φυσική συσκευή, εκτός σύνδεσης, σε "ψυχρή αποθήκευση". Πολλά από αυτά τα προϊόντα υποστηρίζουν επίσης άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum.

Χάρτινο πορτοφόλι: Αν θέλετε να είστε παλιομοδίτες, μπορείτε να γράψετε τη διεύθυνση Bitcoin σας σε ένα κομμάτι χαρτί ή να την εκτυπώσετε. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή δεν είναι ακίνδυνη. Αν χάσετε το χάρτινο πορτοφόλι σας, οι BTC σας μπορεί να χαθούν για πάντα.

Συμβουλές για την ασφαλή φύλαξη των κρυπτονομισμάτων σας

Αν είχατε 50.000 δολάρια, δεν θα τα κρατούσατε στο πορτοφόλι σας. Γιατί λοιπόν να το κάνετε με το BTC σας;

Η χρήση πολλαπλών διευθύνσεων Bitcoin - που σημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματά σας δεν βρίσκονται όλα σε ένα μέρος - μπορεί να είναι μια καλή απόφαση.

Τα κινητά πορτοφόλια είναι καλά για τη φύλαξη μικρών ποσών Bitcoin για μελλοντικές αγορές, αλλά για την ασφαλή φύλαξη κεφαλαίων που δεν σκοπεύετε να αγγίξετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να βασιστείτε σε ένα σύγχρονο φυσικό πορτοφόλι. Έχουμε έναν εύχρηστο οδηγό για να μάθετε πώς να προστατεύετε τα κρυπτονομίσματά σας εδώ!

Πώς να στείλετε Bitcoin

Τώρα που έχετε αγοράσει και πουλήσει μερικά Bitcoin, ήρθε η ώρα να μάθετε κάτι άλλο: πώς να στέλνετε Bitcoin.

Το Bitcoin (BTC) είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών peer-to-peer που δεν περιλαμβάνει μεσάζοντες, επιτρέποντας στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές πέρα από τα σύνορα. Για να στείλουν Bitcoin, οι χρήστες πρέπει να εξοικειωθούν με τα βασικά στοιχεία της υποδομής στην οποία πραγματοποιούνται οι συναλλαγές Bitcoin.

Πορτοφόλια Bitcoin

Για να στείλουν Bitcoin (BTC), οι χρήστες χρειάζονται ένα πορτοφόλι Bitcoin, ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν με την αλυσίδα μπλοκ Bitcoin.

Παρόλο που είναι σύνηθες να μιλάμε μεταφορικά για πορτοφόλια BTC που "κρατούν" τα κρυπτονομίσματα των χρηστών, είναι πιο σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα πορτοφόλια Bitcoin χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την αποστολή και τη λήψη κρυπτονομισμάτων μέσω συναλλαγών blockchain.

Υπάρχουν κυρίως τρεις τύποι πορτοφολιών Bitcoin - λογισμικό, υλικό και χαρτί - οι οποίοι διαφέρουν ως προς τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια. Ανάλογα με το αν ένα πορτοφόλι Bitcoin είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο ή όχι, ονομάζεται "ζεστό" ή "κρύο".

Ένας χρήστης μπορεί να επιθυμεί να στείλει Bitcoin σε έναν άλλο χρήστη ως πληρωμή ή ανταλλαγή ή να στείλει BTC από ένα πορτοφόλι σε ένα άλλο για διαφορετικούς σκοπούς (όπως η εμπορία κρυπτονομισμάτων ή το HODLing).

Κάθε πορτοφόλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή Bitcoin σε οποιαδήποτε άλλη διεύθυνση - λογισμικού, υλικού ή χαρτιού - αρκεί η διεύθυνση να είναι διεύθυνση Bitcoin και όχι άλλο κρυπτονόμισμα, όπως Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH) ή XRP.

Αποστολή Bitcoin: Σημαντικά σημεί

Η ακριβής διαδικασία για την αποστολή BTC διαφέρει ανάλογα με τον τύπο πορτοφολιού και τον πάροχο πορτοφολιού που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε.

Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ορίσετε το ποσό Bitcoin που θέλετε να στείλετε από τη διεπαφή που επιλέγετε, είτε πρόκειται για εφαρμογή για κινητά, λογισμικό, πρόγραμμα περιήγησης ή διανομέα Bitcoin.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ή να έχετε πρόσβαση στη διεύθυνση του πορτοφολιού, την οποία θα εισαγάγετε ως διεύθυνση προορισμού για τη μεταφορά.

Σημειώστε ότι ένας χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το πορτοφόλι του Bitcoin για να δημιουργήσει πολλαπλές διευθύνσεις πορτοφολιού, καθεμία με το δικό της ιδιωτικό κλειδί. Αυτό το ιδιωτικό κλειδί δεν αλλάζει και πρέπει να διατηρείται αυστηρά εμπιστευτικό, ενώ η σχετική διεύθυνση πορτοφολιού θα είναι δημόσια ορατή σε οποιονδήποτε στην αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin.

Για να απλοποιηθεί αυτή η διαδικασία, ορισμένοι πάροχοι λογισμικού (και χαρτιού) πορτοφολιού επιτρέπουν στους χρήστες να σαρώνουν έναν κωδικό QR για να έχουν πρόσβαση στη διεύθυνση του παραλήπτη. Ορισμένοι πάροχοι επιτρέπουν στους χρήστες να εισάγουν ακόμη και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέεται με τη διεύθυνση πορτοφολιού του παραλήπτη.

Εάν αυτή η επιλογή του κωδικού QR ή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι διαθέσιμη, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τους αλφαριθμητικούς χαρακτήρες στη διεύθυνση Bitcoin του παραλήπτη για να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες είναι σωστές. Ακριβώς όπως θα κάνατε και για ένα παραδοσιακό τραπεζικό έμβασμα.

Σημειώστε ότι όταν ο ίδιος χρήστης στέλνει Bitcoin μεταξύ δύο πορτοφολιών λογισμικού που φιλοξενούνται σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων - μεταξύ των πορτοφολιών Coinbase και Coinbase Pro, για παράδειγμα - η λειτουργία αποστολής Bitcoin μπορεί να αντικατασταθεί από τη λειτουργία κατάθεσης/λήψης Bitcoin.

Κατά την αποστολή BTC από ένα πορτοφόλι υλικού, όπως ένα ledger Nano S, οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν λογισμικό που θα τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν με τη συσκευή.

Μερικές φορές, όταν στέλνετε BTC, μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε το ποσό του τέλους συναλλαγής. Σε γενικές γραμμές, όσο χαμηλότερη είναι η αμοιβή συναλλαγής, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για την επιβεβαίωση της συναλλαγής στην αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin.

Τι είναι η Mempool;

Όταν μελετάτε τον τρόπο λειτουργίας των συναλλαγών Bitcoin, πιθανότατα θα συναντήσετε τον όρο "mempool", ένα μείγμα των λέξεων "memory" (μνήμη) και "pool" (δεξαμενή).

Ένα mempool είναι ένα αρχείο όλων των συναλλαγών BTC που δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από έναν ανθρακωρύχο και δεν έχουν προστεθεί στο επόμενο μπλοκ στην αλυσίδα μπλοκ. Ένα mempool αποθηκεύεται προσωρινά σε κάθε μεμονωμένο κόμβο του δικτύου και λειτουργεί (μεταφορικά) ως ένα είδος αίθουσας αναμονής για την επιβεβαίωση των συναλλαγών Bitcoin.

Οι συναλλαγές στο mempool ενημερώνονται κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο μπλοκ στην αλυσίδα μπλοκ. Οι εκκρεμείς συναλλαγές mempool θα διεκπεραιωθούν όταν φτάσουν το ελάχιστο όριο τέλους συναλλαγής. Όχι πριν.

Επομένως, οι συναλλαγές mempool χαμηλότερης προτεραιότητας, όπως αυτές με μειωμένα τέλη, θα πρέπει συχνά να "περιμένουν" περισσότερο πριν από την επεξεργασία και την επιβεβαίωση.

Πώς να εξορύξετε Bitcoin

Παρόλο που δεν μπορείτε πλέον να εξορύξετε Bitcoin στο σπίτι, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ασχοληθείτε με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων χωρίς να σπάσετε την τράπεζα.

Η εξόρυξη BTC γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο περνάει ο καιρός. Στις πρώτες μέρες των κρυπτονομισμάτων, ο καθένας μπορούσε να εξορύξει νέα κρυπτονομίσματα με τον φορητό του υπολογιστή - με αντάλλαγμα 50 BTC για κάθε νέο μπλοκ που επαληθεύονταν με την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων. (Αυτή η ανταμοιβή του μπλοκ άξιζε μόνο 50 δολάρια εκείνη την εποχή και κανείς δεν ήξερε πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει η αξία του).

Σήμερα, η ζωή για τους ανθρακωρύχους Bitcoin δεν είναι τόσο εύκολη. Οι ανταμοιβές των μπλοκ μειώνονται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια περίπου - ο αριθμός των Bitcoin που εισέρχονται στην κυκλοφορία έχει μειωθεί σε μόλις 6,26 BTC ανά μπλοκ. Παρ' όλα αυτά, οι συναλλαγές Bitcoin εξακολουθούν να πρέπει να επαληθεύονται, πράγμα που σημαίνει ότι οι αμοιβές συναλλαγών είναι το κύριο ψωμί και βούτυρο για τους ανθρακωρύχους.

Θα εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η εξόρυξη του Bitcoin, θα προσδιορίσουμε τους υπολογιστικούς πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία της αλυσίδας μπλοκ και θα ρίξουμε μια ματιά σε άλλα συστήματα proof-of-work όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί υλικό εξόρυξης.

Πώς λειτουργούν οι συναλλαγές στο δίκτυο Bitcoin

Πριν ασχοληθούμε με την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από την παραγωγή νέων Bitcoin, ας μάθουμε πώς εξορύσσεται ένα μπλοκ Bitcoin.

Όπως (ίσως) γνωρίζετε ήδη, η αλυσίδα μπλοκ φιλοξενεί τα πλήρη αρχεία συναλλαγών του Bitcoin, από το 2009 που εξορύχτηκε το πρώτο μπλοκ. Με την πάροδο των ετών, δημιουργήθηκε μια αλυσίδα μπλοκ, η οποία καθιστά σχεδόν αδύνατη την επεξεργασία των συναλλαγών. Για να αλλάξουν οι πληροφορίες σε μια συναλλαγή, κάθε μπλοκ που την ακολουθεί θα πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου - κάτι που θα απαιτούσε μια παράλογη ποσότητα υπολογιστικών πόρων.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός δημόσιου λογιστικού βιβλίου είναι ότι αποτρέπει τις διπλές συναλλαγές - έτσι το ίδιο Bitcoin δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί δύο φορές σε μια συναλλαγή. Τα χαρτονομίσματα αποτρέπουν τις διπλές συναλλαγές, επειδή πρέπει να κρατήσετε ένα χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων για να παραλάβετε ένα βιντεοπαιχνίδι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο χαρτονόμισμα για να αγοράσετε παπούτσια στο απέναντι κατάστημα.

Τέλος πάντων, πίσω στη διαδικασία εξόρυξης της BTC. Ένα νέο μπλοκ δημιουργείται κάθε 10 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι περίπου έξι φορές την ώρα, οι ανθρακωρύχοι Bitcoin ανταγωνίζονται μαζικά για να λάβουν μια ανταμοιβή μπλοκ.

Η εξόρυξη απαιτεί πολλούς υπολογιστικούς πόρους. Επομένως, ο τυχερός επικυρωτής μπλοκ είναι αυτός που έχει λύσει ένα μαθηματικό πρόβλημα πριν από το υπόλοιπο δίκτυο. (Αυτή είναι η λογική πίσω από το proof-of-work, καθώς η απαιτούμενη υπολογιστική ισχύς αποθαρρύνει τις επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών (DoS).

Η επίλυση του γρίφου σημαίνει ότι σχηματίζεται ένα νέο μπλοκ 1MB. Στη συνέχεια, οι συναλλαγές Bitcoin που περιμένουν επιβεβαίωση αλιεύονται από ένα mempool. Ο ανθρακωρύχος Bitcoin είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα στους χρήστες Bitcoin που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερα τέλη στο μπλοκ των συναλλαγών τους.

Αυτό το νέο μπλοκ περιλαμβάνει επίσης αυτό που ονομάζεται "συναλλαγή coinbase". Με αυτόν τον τρόπο οι ανθρακωρύχοι του Bitcoin λαμβάνουν τα 6,25 BTC ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές τους, εκτός από την αμοιβή συναλλαγής για κάθε πληρωμή που περιλαμβάνεται στο μπλοκ τους.

Ουάου. Πολλά συμβαίνουν σε 10 λεπτά. Τώρα που γνωρίζουμε λίγο-πολύ πώς λειτουργεί η εξόρυξη BTC, ας περάσουμε στη δουλειά. Ίσως χρειαστείτε ένα φλιτζάνι καφέ για αυτό το σημείο.

Τι είναι ο ρυθμός κατακερματισμού;

Ο ρυθμός κατακερματισμού είναι ένα κρίσιμο βαρόμετρο που δείχνει την υγεία της αλυσίδας μπλοκ Bitcoin. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα στιγμιότυπο της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται σήμερα στο δίκτυο Bitcoin.

Εν ολίγοις, ο ρυθμός κατακερματισμού μας λέει πόση υπολογιστική ισχύ είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν οι ανθρακωρύχοι του Bitcoin για την επεξεργασία των συναλλαγών μπλοκ. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα κατακερματισμού, τόσο πιο ασφαλής είναι η αλυσίδα μπλοκ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ κάθε δέκα λεπτά, η δυσκολία εξόρυξης στην αλυσίδα μπλοκ προσαρμόζεται τακτικά, περίπου κάθε δεκαπενθήμερο. Αν ο ρυθμός κατακερματισμού ήταν υψηλός αλλά τα μαθηματικά προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν ήταν πολύ περίπλοκα, νέα BTC θα εισέρχονταν στην κυκλοφορία πολύ γρήγορα (πιο περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα θα δημιουργούσαν παρόμοια προβλήματα).

Στο επόμενο μέρος του εκθαμβωτικού οδηγού μας, θα εξετάσουμε το κιτ που απαιτείται για την εξόρυξη Bitcoin.

Τι είναι μια εξέδρα εξόρυξης Bitcoin;

Με λίγα λόγια, μια εξέδρα εξόρυξης είναι μια εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών ειδικά σχεδιασμένη για την εξόρυξη νέων Bitcoin.

Οι υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας στοχεύουν στην παραγωγή των υψηλότερων ρυθμών κατακερματισμού, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες των ανθρακωρύχων να λύσουν πρώτοι τα μαθηματικά προβλήματα.

Αρκετές εταιρείες κατασκευάζουν εξοπλισμό εξόρυξης Bitcoin, αλλά είναι επίσης δυνατό να κατασκευάσετε το δικό σας. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη, καθώς κινδυνεύετε να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα από όσα θα λάβετε σε ανταμοιβή μπλοκ.

Τα κύρια εξαρτήματα μιας εξέδρας εξόρυξης Bitcoin είναι η μητρική πλακέτα, μια αξιόπιστη κάρτα γραφικών (η Nvidia και η AMD είναι οι δύο κύριοι προμηθευτές), μια ανθεκτική πηγή ενέργειας, μια λύση ψύξης για να αποτρέψετε την υπερθέρμανση της εξέδρας, ένας αξιόπιστος επεξεργαστής και ένα ανθεκτικό πλαίσιο που συγκρατεί την εξέδρα στη θέση της και την προστατεύει από τη σκόνη.

Οι κυριότεροι τύποι εξέδρες εξόρυξης

Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο συνηθισμένες εξέδρες εξόρυξης στην αγορά. Κάθε τύπος υλικού εξόρυξης Bitcoin έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

 • Εξόρυξη ASIC. Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένο κύκλωμα ειδικής εφαρμογής. Αυτές οι συσκευές έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την εξόρυξη Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Αυτός ο εξοπλισμός διατίθεται σε διάφορες μορφές και ορισμένα κιτ είναι πιο ακριβά από άλλα. Είναι ιδιαίτερα πλεονεκτικοί λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν τεράστια υπολογιστική ισχύ, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Εξόρυξη Scrypt. Αυτή η προσέγγιση στην εξόρυξη είναι πιο δημοφιλής στην αλυσίδα μπλοκ Litecoin. Σχεδιάστηκε για να βελτιώσει τον αλγόριθμο κατακερματισμού SHA-256. Με το Scrypt, οι ανθρακωρύχοι πρέπει να παράγουν τυχαίους αριθμούς όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να τους αποθηκεύουν σε μια θέση RAM. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για ανθρακωρύχους με ισχυρές GPU (ή επεξεργαστές γραφικών) και μπορεί να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού μειώνοντας το πλεονέκτημα των ανθρακωρύχων ASIC.
 • Εξόρυξη GPU. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των εκμεταλλεύσεων εξόρυξης. Εδώ, οι κάρτες γραφικών χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη δεδομένων από την αλυσίδα μπλοκ. Αν και αποδοτικές, οι κάρτες γραφικών μπορεί να είναι πολύ ακριβές και μπορούν γρήγορα να ξεπεραστούν καθώς αλλάζουν τα πρότυπα. Είναι επίσης δύσκολο να συντηρηθούν, καθώς είναι απαραίτητο να υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ψύξης και πηγή ενέργειας.
 • Εξόρυξη CPU. Με απλά λόγια, πρόκειται για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων από τον υπολογιστή σας. Αυτή είναι μια απλή και φθηνή προσέγγιση, αλλά όχι πολύ πρακτική αν σκοπεύετε να εξορύξετε BTC. Αυτή η μέθοδος προορίζεται περισσότερο για altcoins. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα βρείτε λογισμικό εξόρυξης που θα εκτελείται στο παρασκήνιο και θα χρησιμοποιεί την υπολογιστική ισχύ που διαθέτει ο υπολογιστής σας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Οι εναλλακτικές λύσεις:

Ομάδες εξόρυξης και εξόρυξη στο σύννεφο

Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε όλο αυτό το φανταχτερό υλικό. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι ομάδες εξόρυξης περιλαμβάνουν το συνδυασμό της υπολογιστικής σας ισχύος με εκείνη άλλων για να αυξήσετε τις πιθανότητες επαλήθευσης ενός νέου μπλοκ. Εάν είναι επιτυχής, η ανταμοιβή του μπλοκ μοιράζεται με όλα τα μέλη της ομάδας.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι το cloud mining. Αντί να συγκεντρώσετε μόνοι σας όλο το υλικό, μπορείτε να αγοράσετε υπολογιστική ισχύ από απομακρυσμένες φάρμες εξόρυξης. Είναι σαν να επενδύεις σε μια εξελιγμένη επιχείρηση και να παίρνεις μερίδιο από το κέρδος. Ενώ υπάρχουν νόμιμες εταιρείες που πωλούν υπολογιστική ισχύ με αυτόν τον τρόπο, προσέξτε τις απάτες. Και ακόμη και αν αυτή η προσέγγιση δεν απαιτεί πολλή συντήρηση εκ μέρους σας, ενδέχεται να υπογράψετε ένα συμβόλαιο που θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλές μηνιαίες χρεώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κερδών σας ή ακόμη και σε ζημία.

Θα πρέπει να ασχοληθείτε με την εξόρυξη Bitcoin;

Δυστυχώς, η εξόρυξη Bitcoin δεν είναι καθόλου απλή. Χρησιμοποιεί μια τρελή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. (Η αλυσίδα μπλοκ καταναλώνει 68,13 τεραβατώρες ενέργειας κάθε χρόνο, το ισοδύναμο της Τσεχικής Δημοκρατίας, μιας χώρας με πληθυσμό 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Μια μόνο συναλλαγή καταναλώνει το ισοδύναμο των δαπανών ενός νοικοκυριού των ΗΠΑ σε 20 ημέρες. Σύμφωνα με μελέτη του Digiconomist.

Ωστόσο, η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να είναι κερδοφόρα, ειδικά σε περιοχές όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλό. Τα επίπεδα κερδοφορίας υπαγορεύονται επίσης από την τιμή του Bitcoin. Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα άξιζε τον κόπο, αν το Bitcoin είχε αξία 4.000 δολάρια.Το να ασχοληθείτε με την εξόρυξη όταν η δυσκολία της εξόρυξης είναι χαμηλή είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να χτυπήσετε πολλά κρυπτονομίσματα.

Ποιες είναι οι ευκαιρίες για την εξόρυξη altcoin;

Φυσικά, μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τον εξοπλισμό σας σε μικρότερες αλυσίδες μπλοκ. (Τούτου λεχθέντος, αξίζει να θυμόμαστε ότι η αλυσίδα μπλοκ Ethereum βρίσκεται στη διαδικασία αποδέσμευσης από τον μηχανισμό συναίνεσης proof-of-work, οπότε η ETH δεν θα μπορεί να εξορυχθεί σε μερικούς μήνες).

Το Dogecoin είναι ένα παράδειγμα altcoin που χρησιμοποιεί την προσέγγιση Scrypt, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ασύμβατο με το υλικό εξόρυξης SHA-256 του Bitcoin. Δυστυχώς, αυτό το κρυπτονόμισμα "gag" είναι επίσης δύσκολο να εξορύσσεται από την CPU, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσετε σε ASIC για να το εξορύξετε. (Μπορεί να μην υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αύξηση της τιμής, καθώς το DOGE αξίζει ένα κλάσμα της δεκάρας.

Οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τα Litecoin, Monero και Zcash, τα οποία βασίζονται σε έναν μηχανισμό συναίνεσης proof-of-work.

Ιστορικά δεδομένα

Date Price Volume MarketCap

Αγορές / Χρηματιστήρια

# Ανταλλαγή Pair Τιμή Όγκος (24 ώρες) Updated Trust Score

Τεχνική ανάλυση

Twitter News Feed

Υποβάλετε τις κριτικές σας